Herbert Immer Willems
Olieverfschilderijen

Click here to edit subtitle

Iets over mezelf...

Mijn kunstzinnige vorming heb ik genoten in Rotterdam en Groningen.

In Rotterdam heb ik een zogenaamde 'Vorkurs' gevolgd aan de academie ter plaatse, een Bauhaus-idee dat daar toentertijd omarmd werd.

Daarna bezocht ik in Groningen de Minerva-academie.

Nog later, toen ik in Amsterdam woonde, heb ik jarenlang gewerkt in het atelier van Meggy Poell. Bij haar leerde ik de fijne kneepjes van het vak.

Op dit moment werk ik fulltime als kunstenaar in Haarlem.

Als aanvulling op mijn praktische kennis ben ik cultuurwetenschappen gaan studeren en als afsluiting het boek 'Een aangename duisterheid' geschreven. Bovendien is in 2016 het boek 'Het oog zoekt troost' verschenen, 'een gesprek over kunst, schoonheid en troost'. De 4e druk (2019) is uitgevoerd als hardcover, bevat ruim 130 pagina's en ruim 80 afbeeldingen van eigen werk. Dit boek kan op verzoek toegezonden worden (kosten 14.95 euro excl. verzendkosten van 3.50 euro).'Over oorsprong en bestemming'

Stijl en thema.

Zonder al te wetenschappelijk te worden, want dan denk ik qua stijl aan iets als synthetisme, noem ik mijn stijl romantisch realistisch. 'Romantisch' omdat de  afbeeldingen enigszins 'losgezongen' zijn van de werkelijkheid en 'realistisch' omdat het afgebeelde figuratief en herkenbaar is.

Het thema van al mijn werk is de door mij zogenoemde 'heemding': een gevoel van thuiskomen, van terugkeren naar een plek  waar balans, heelheid en harmonie overheersen en waar verdeeldheid, conflict en verlatenheid uitgebannen zijn. Plekken waar we allemaal naar verlangen en zouden willen zijn. Het woord 'heemding' komt in het Nederlands niet voor. Duitsers hebben voor 'heemding' een veel beter woord: 'Heimkehr'. Door dichters en componisten veelvuldig en uitgebreid beschreven en bezongen.

Al mijn werk is gemaakt op panelen en uitgevoerd in olieverf. Panelen zijn minder kwetsbaar en vormen een gladde en dus heel geschikte drager voor gedetailleerd en precies werk.
Olieverf heeft een hoog pigmentgehalte (= kleur), kan goed glacerend (in laagjes) worden opgebracht en is lang nat-in-nat te gebruiken, iets waar ik een grote voorkeur voor heb.
Bovendien maak ik gebruik van een ultramarijnblauwe ondergrond, een imprimatuur, die direct over de gesso-basis aangebracht wordt.


Vijf schilderijen voor vijf kleinkinderen...

Werk in opdracht

Uiteraard kan werk van mij aangekocht worden via mij of via een galerie (zie hieronder).
De mogelijkheid om een werk in opdracht te geven bestaat echter ook. Eigen woning, een favoriet gebouw, vuurtoren op een onvolprezen eiland, boerderijen in het dorp waar je ooit wilt gaan wonen, werken voor je kleinkinderen...het kan allemaal.
Voordeel: je kan precies het ontstaan van je schilderij volgen via mails en desgewenst bijsturen.
Nadeel: het gaat ongeveer 4 maanden duren. Omdat al mijn werken in (lijn)olieverf gemaakt worden kan deze periode niet bekort worden. Ik beschouw dit zelf als een voordeel: elk werk krijgt zijn eigen tijd om te ontstaan en olieverf dwingt me die tijd ook te nemen.
Bij werk in opdracht wordt van tevoren een formaat en een prijs overeengekomen en bovendien een vooruitbetaling van 30% verlangd. Wanneer niet het gewenste resultaat bereikt wordt, wordt de vooruitbetaling uiteraard gerestitueerd.
Neem contact met mij op om e.e.a. te overleggen.


Galerie Yewel in Zierikzee

Aankoop

In beginsel kan werk op twee manieren worden aangekocht:
A. bij mij. Via mijn site of op art-fairs en kunstbeurzen is mijn werk te zien. Natuurlijk is het mogelijk een favoriet werk op een beurs of fair te bekijken; overleg even met me om iets mee te nemen. 'Proefhangen' voor enige tijd bij je thuis is natuurlijk ook mogelijk.
B. via een galerie. Bij diverse galeries in het land hangt werk van mij. Bij aankoop via een galerie gelden de aankoop-condities van die galerie. Werk is gedurende de tijd dat het werk daar hangt niet buiten de galerie om aan te kopen.

Na aankoop kan een werk onder zekere voorwaarden geruild worden. Die voorwaarden hebben te maken met de staat van het werk, prijzen en termijnen. Wordt in élk individueel geval overlegd. Bij beschadigingen van een werk en evt. reparatie contact opnemen met mij.